Rabu, November 11, 2009

KARENAH HAFIZ
Pejam celik… pejam celik… dah lebih 3 tahun umor Hafiz. “Dah besor rupanye anak mak ni”. Patutnya dah boleh ada adik. Tapi… takpelah, kita tunggu dan berdoa sajalah ye…
Hafiz semakin besar dan semakin lincah. Mulutnya… Ya Allah, sampai tak terjawab di buatnya. Kadang-kadang naik pening kepala aku. Soalan demi soalan keluar daripada mulutnya yang kadang-kadang aku tak tahu nak jawab apa. Tapi… walaubagaimanapun, aku tahu, dia dalam proses nak belajar jadi…. Kita kenalah sabar. Sebagai manusia… kadang-kadang tak sabor juge aku dibuatnya. Maklumlah, aku bekerja. Penat balik kerja, datang pulak ragam nya yang tak menentu. Tapi… jika difikirkan balik, tak boleh babitkan kerja jugak .Ini adalah amanah dan tanggungjawa. Yang penting kita kena pandai bahagikan masa.
Aku faham semua itu. Tapi… apakan daya, sebagai manusia biasa kita seringkali diuji. Kaerenah anak juga adalah ujian. Menguji kekuatan dan ketahanan kita dalam mendidik anak. Apatah lagi dalam usianya yang terlalu kecil untuk memahami tentang kehidupan, tentang hokum hakam dan seluruh aspek kehidupan. Kitalah yang wajib mencoraknya.
Hafiz dah mula memahami tentang kehidupan dan rentak hidup kami. Dia dah mula faham tentang mak dan ayahnya serta kerjanya. Dia juga dah faham kenapa dia dihantar ke rumah orang setiap pagi.
“Mak nak pegi kerje? Ayah nak kerja… nak cari duit… beli susu, beli pempers… beli baju Hafiz…”
Kalau dulu, dia akan menangis setiap kali dia dihantar ke rumah Mak Pah (penjaga Hafiz). Tak sampai hati aku dan abang lihat dia menangis setiap kali ditinggalkan. Tapi.. macam mana? Kerja perlu diteruskan…..al-Hamdulillah, sekarang dia dah faham.
Banyak lagi keletah Hafiz yang menyenangkan hati aku. Tentang solat…. Seusia Hafiz 3 tahun, dia dah boleh ikut solat dan Azan dengan pelatnya. Dia juga faham ….Azan itu tandanya masuk waktu dan kena solat. Tapi… yang buat aku pening bila aku uzur (tak solat). Dia akan Tanya “apasal mak tak sembahyang?” Aku akan jawab dengan jawapan yang boleh meyakinkan dia supaya dia tak ulang lagi soalan itu….
Tapi akhir-akhir ini Hafiz dah pandai merajuk. Dia akan cupa melakukan sesuatu untuk menarik perhatian aku dan abang . Bila tak dilayan, dia akan merajuk. Masuk bilik sorang-sorang dan cakap dia nak tidor….  Pandai sungguh Hafiz.
Namun walau apapun, aku bersyukur dengan perkembangan Hafiz. Kenakalannya menghiburkan hati aku dan abang. Karenah dan keletahnya sunggh menceriakan rumah tangga kami. Cuma aku sering berdoa agar diberi kekuatan dan kesabaran dalam melayani karenah ankku.
Sesungghnya anak adalah anugerah yang paling bermakna. Lahirnya ibarat seperti kain putih yang suci dan bersih. Kamilah (aku dan abang) yang bertanggungjawab untuk mencorakkannya. Semoga Allah memberi kekuatan dan petunjuk kepada kami dalam mendidik dan membesarkan Hafiz agar menjadi anak yang soleh…. Amin


RAHSIA DISEBALIK SENYUMAN

1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .

9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, *****a sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

15. Pujangga menyebut :
" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA".

WANITA ITU CANTIK

Allah berfirman:

“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan.”

“Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya.”

“Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.”

“Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya.”

“Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya.”“Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu.”

“Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”

“Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.

Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya,tempat dimana cinta itu ada.”